Vinçlerde Kaldırma Sistemlerinin Bakım ve Onarımı Nasıl Yapılır?

Vinçlerde Kaldırma Sisteminin Bakım ve Onarımı Nasıl Olmalıdır?

Vinçlerde Kaldırma Sistemlerinin Bakım ve Onarımı

Vinçlerde yapıları gereği seçimi ve dizaynı DIN ya da TS ‘ye göre yapılan standart kaldırma makine elemanları bulunur. Bu kaldırma elemanları dışında kalan bazı elemanlarında ise uygun hesaplama yöntemleri izlenerek konstrüksiyon tamamlanır. Vinçlerde kullanılan belli başlı kaldırma makine elemanları aşağıdaki gibidir:

  • Tel halatlar
  • Makaralar ve makara donanımları (palangalar)
  • Yük tutma elemanları (kanca, blok ve kepçeler)
  • Tamburlar
  • Tekerlek ve raylar
  • Frenler

Vinçlerde bulunan standart kaldırma sistemleri yapılacak olan işin ağırlığına ve yine işin niteliğine uygun olarak tamburlu halatlı, hidrolik ve elektrikli olacak şekilde üç farklı gruba ayrılır. Kaldırma sistemi tamburlu halatlı tip kaldırma elemanları en çok lastikli veya paletli tip ağır taşıtlara monte edilir.Vinçlerde Kaldırma Sisteminin Bakım ve Onarımı Nasıl Olmalıdır?

Halatlı tip kaldırıcılar ayrıca kamyon tipi mobil vinçlerde de kullanılır. Hidrolik tip kaldırıcılar daha çok bum tipli vinçlerde kullanılırken elektrikli tip kaldırıcılar ise okullarda, dökümhanelerde (köprü vinç), limanlarda (portal vinç) vb. vinç türlerinde kullanılır.

Halatlı tambur ve elektrikli kaldırma sistemlerinde kullanılan kaldırma elemanlarında emniyet için fren sistemi bulundurmak zorunludur. Buna mukabil, hidrolik sistemde frenleme sistemi zorunlu değildir. Vinçlerde bulunan standart kaldırma sistemlerinin bakım ve onarımları kullanılan vinç türüne göre farklılık gösterir. Bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirirken üretici firmanın talimat ve tavsiyelerine uymak önemlidir.

Vinç kaldırma sistemlerinin bakım ve onarım işlem basamakları aşağıdaki gibidir:

  • Tel halatların hesaplamaları yapılır.
  • Halatlar servisten alınırken ilgili kontroller gerçekleştirilir.
  • Makaralar kontrol edilir.
  • Kanca kontrolleri tamamlanır.
  • Tamburların kontrolleri yapılır.

Vinç kaldırma sistemlerinin bakım ve onarımını gerçekleştirirken iş güvenliği daima en önemli unsur olarak değerlendirilmelidir. Halatların teorik kopma kuvveti Ft = Am . Qb [N formülüne uygun olarak hesaplanmalıdır. Halatların kopma kuvveti de Fmin = Ft . k [N] formülüne uygun olarak hesaplanmalıdır.

Halatların gerekli muayene ve bakımı yapıldıktan sonra makaraların sökülmesi, söküldükten sonra kontrol edilerek tekrar yerine takılması önem arz eder. Yine kanca tipinin öğrenilmesi ve buna göre kancanın yerinden çıkarılarak gerekli kontrollerinin yapılması gerekir.

Kontrolleri yapılan kanca teknik değerleri ile karşılaştırıldıktan sonra tekrar yerine takılır. Tambur tipi öğrenilerek yerinden sökülür, gerekli kontroller yapılır ve sonrasında tamburun teknik değerleri ile karşılaştırılır. Değerlerin uygun olması durumunda tambur yerine takılarak süreç tamamlanır.

Vinç Türkiye sitemizde listelenen kiralık vinçlerle ilgili saatlik, günlük ve aylık kiralama hizmeti almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Sitemizde kiralık vinç çeşitlerinin yanı sıra vinçler hakkında aklınıza takılabilecek birçok sorunun da cevabını bulabilirsiniz.

Unutmayın vinç kiralama hizmetimiz, dönemsel veya kısa süreli ihtiyaçlarınız için size uygun maliyetli çözümler sunar. Sitemizde yer alan onlarca vinç seçeneği sayesinde, herhangi bir vinç marka ve modeline bağlı kalmadan, ihtiyacınıza uygun vinci kiralayabilirsiniz. Ayrıca bu hizmetle, kiralayacağınız vincin bakım ve onarım işlemlerini düşünmez hatta ihtiyacınıza göre günlük veya saatlik kiralama yaparak, vincin yaratacağı park sorununu da dert etmezsiniz.

Vinç kategorimize geri dönebilir ya da Vinçlerde Yürütme Sistemlerinin Bakım ve Onarımı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button